• Scandinavisch design merken
  • Verzending €4,95 / gratis vanaf €70,- (NL)
  • Al 5 jaar persoonlijk contact en goed advies

    Hendrika Bolhuis voor Nordicliving.nl - 11 / Nov / 2019

    14 november Ostkaka dag in Zweden! Recept Zweedse kaastaart

    14 november Ostkaka dag in Zweden! Recept Zweedse kaastaart
    BLOG

    De eerste gedachte bij de vertaling van ostkaka is een kaastaart, of cheesecake op zijn Engels. Bij een kaastaart denk je al gauw aan een quiche of hartige taart en bij cheesecake aan een gebakken variant. Niets is minder waar. Dit gerecht dat traditioneel lauwwarm wordt gegeten en geserveerd met een jamsoort naar keuze (en eventueel geklopte slagroom) kent een lange geschiedenis.

    In de middeleeuwen spreekt men al van een ostkaka. De eerste beschrijvingen zijn vanaf 1538 terug te vinden. De geschiedenis van de ostkaka begint met de gewoonte om bij een groot feest iedereen een gerecht mee te laten nemen. De ostkaka kan groot worden bereid en is dan ook geschikt voor feesten met veel gasten. Een voorbeeld hiervan kun je lezen in het verhaal van Emil van Astrid Lindgren. 

    Het begin van het maken van een ostkaka begint van oorsprong met het verwarmen van melk waar stremsel aan wordt toegevoegd. Daardoor krijg je de vorming van wrongel en wei. Deze wrongel wordt gebruikt voor het maken van de kaka. 

    Ostkaka heeft een eigen dag in Zweden!

    Er zijn twee varianten in omloop: de Småländsk en de Hälsinge variant. Het verschil zit in het gebruik van eieren, amandel, room, suiker en de structuur van de kaka. Waar de Smålandsk variant meer kruimelig van structuur is, is de Hälsinge variant gladder en vaster van structuur. Deze laatste wordt gemaakt van melk, stremsel, bloem en met iets saffraan. Voor het serveren wordt een stukje afgesneden en verwarmd in de oven met room. 

    Deze gerechten zijn zo diep verankerd in de Zweedse tradities, dat er zelfs een dag voor dit bijzondere gerecht per wet is vastgesteld. 14 november is de dag van deze lekkernij. En er bestaat zelfs een vereniging van de vrienden van de ostkaka. Deze roepen ieder jaar een winnaar uit die heeft deelgenomen aan het Zweeds kampioenschap (SM) in het bereiden van de ostkaka.

    Zoals je begrijpt is het een serieuze aangelegenheid om deze ostkaka te bereiden. Gelukkig is er ook een makkelijke variant gekomen, want ook de Zweden hebben steeds minder tijd om lang in de keuken te staan.

    Recept Ostkaka, niet alleen lekker op 14 november

    Bij dit recept wordt er gebruik gemaakt van cottage cheese. Daarmee maak je het nationale gerecht van Småland!

    Dit heb je nodig voor de Ostkaka:

    • 3 eieren
    • 75 gram suiker
    • 400 gram cottage cheese
    • 100 ml slagroom (ongeklopt)
    • 50 gram gemalen amandel
    • 1 theelepel vanillesuiker of de inhoud van 1 vanillepeul
    • Mespunt zout
    • 50 gram amandelschaafsel
    • Beetje kardemom om op de taart te strooien

    En voor de topping:

    • 125 gram frambozen (kunnen diepgevroren zijn)
    • 2 eetlepels suiker
    • Scheutje water

    Bereidingswijze Ostkaka

    1. Zet de oven aan op 160°C (hete lucht, gewone oven 170°C), beboter een vorm van 25x25 cm, of een ronde vorm met dezelfde inhoud.
    2. Mix de eieren en suiker tot een luchtig en lichtgeel geheel. Voeg alles toe behalve het amandelschaafsel en kardemom
    3. Giet het mengsel in de beboterde bakvorm.
    4. Strooi het amandelschaafsel over de bovenkant (tijdens het bereiden van de variant op de foto, heb ik gebruik gemaakt van fijngehakte amandel)
    5. Neem een beetje kardemom poeder tussen je vingers en strooi het heel dunnetjes over de bovenkant van de taart.
    6. Plaats in het midden van de oven en bak ongeveer 30-40 minuten totdat de bovenkant mooi goudbruin is en de vulling stevig aanvoelt. 
    7. Voor de topping: doe de frambozen in een pan en houdt enkele apart. Voeg de suiker en een scheutje water toe en laat aan de kook komen zodat alle frambozen kapotgaan. Wanneer je geen pitjes wenst zeef dan de inhoud en doe de pitloze jam terug in de pan en voeg de apart gehouden frambozen toe. Laat afkoelen tot aan gebruik.
    8. Serveer de kaka lauwwarm (!) met de jam en eventueel slagroom. Of, als moderne variant, met ijs.

    Ingen kalas utan ostkaka! (Vertaling: Geen feest zonder kaastaart!)

    Bronnen:

    Ostkakansvanner.se

    Scandikitchen.co.uk

    Wikipedia

    Smakasverige.jordburgsverket.se

    Laat een reactie achter

    What are your experiences? Read or write a review here.

    *Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

    * Verplichte velden

    Recente artikelen

    Het laatste nieuws op ons blog

    • Zweedse saffraan broodjes eten bij het lichtjesfeest St. Lucia op 13 december
      11 / Dec / 2019

      Hendrika Bolhuis voor Nordicliving.nl - 11 / Nov / 2019

      Zweedse saffraan broodjes eten bij het lichtjesfeest St. Lucia op 13 december

    • 9 december Pepparkakans dag in Zweden. Heerlijke kruidige koekjes!
      01 / Dec / 2019

      Hendrika Bolhuis voor Nordicliving.nl - 11 / Nov / 2019

      9 december Pepparkakans dag in Zweden. Heerlijke kruidige koekjes!

    • Chillen bóven Denemarken's tweede stad Århus, of beter nog:  Art'hus
      25 / Nov / 2019

      Hendrika Bolhuis voor Nordicliving.nl - 11 / Nov / 2019

      Chillen bóven Denemarken's tweede stad Århus, of beter nog: Art'hus

    • Gløgg, glögg en glögi, warme (alcoholische) drank met kruiden
      20 / Nov / 2019

      Hendrika Bolhuis voor Nordicliving.nl - 11 / Nov / 2019

      Gløgg, glögg en glögi, warme (alcoholische) drank met kruiden

    • 14 november Ostkaka dag in Zweden! Recept Zweedse kaastaart
      11 / Nov / 2019

      Hendrika Bolhuis voor Nordicliving.nl - 11 / Nov / 2019

      14 november Ostkaka dag in Zweden! Recept Zweedse kaastaart

    • 7 november kladdkakans dag - chocolade dag
      05 / Nov / 2019

      Hendrika Bolhuis voor Nordicliving.nl - 11 / Nov / 2019

      7 november kladdkakans dag - chocolade dag

    • Waarom de Curve vorm in Preben Lind's DNA zit.
      19 / Jun / 2019

      Hendrika Bolhuis voor Nordicliving.nl - 11 / Nov / 2019

      Waarom de Curve vorm in Preben Lind's DNA zit.

    •  Zorg goed voor je huis én huid met Klinta geurkaarsen!
      11 / Mar / 2019

      Hendrika Bolhuis voor Nordicliving.nl - 11 / Nov / 2019

      Zorg goed voor je huis én huid met Klinta geurkaarsen!

    • Maak je wollen dekens schoon met sneeuw!
      30 / Jan / 2019

      Hendrika Bolhuis voor Nordicliving.nl - 11 / Nov / 2019

      Maak je wollen dekens schoon met sneeuw!

    • Scandinavian Living Magazine
      22 / Nov / 2018

      Hendrika Bolhuis voor Nordicliving.nl - 11 / Nov / 2019

      Scandinavian Living Magazine

    Inloggen

    Wachtwoord vergeten?

    • Al je orders en retouren op één plek
    • Het bestelproces gaat nog sneller
    • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
    / - Reviews @