• Scandinavisch design merken
  • Verzending €4,95 / gratis vanaf €70,- (NL)
  • Al 5 jaar persoonlijk contact en goed advies

    gebakken door Hendrika Bolhuis - 11 / Dec / 2019

    Zweedse saffraan broodjes eten bij het lichtjesfeest St. Lucia op 13 december

    Zweedse saffraan broodjes eten bij het lichtjesfeest St. Lucia op 13 december
    BLOG

    St. Lucia is het Zweedse lichtjesfeest dat gevierd wordt op 13 december. Dan wordt in Zweden de kerstperiode ingeluid. De traditie bestaat al sinds de middeleeuwen.

    Lucia is terug te leiden op Lux, een vorm van Lucius: licht in het Latijn. Het feest staat ook voor 'de zonnewende' en 'De overwinning op de duisternis'.

    Viering St Lucia in Zweden en gewoontes

    In Zweden heeft men de traditie dat op 13 december meisjes in witte kleding met een rode sjerp anderen wakker maken en eten brengen. Eén meisje, speciaal uitgekozen, draagt een kroon met brandende kaarsen op het hoofd. Er wordt bij gezongen, onder meer natuurlijk het Santa Lucia lied. 

    Photo: Emelie Asplund/imagebank.sweden.se

    Buiten Zweden wordt het Lucia feest ook in Noorwegen, Denemarken, Finland, IJsland, Italië, Kroatië, Verenigde Staten, Malta en in het Nederlandse Beek gevierd. In ieder land met gelijkende of eigen gewoontes.

    Op deze dag worden er in Zweden gele saffraan broodjes en pepparkakor gegeten en Glögg gedronken. 

    Saffraan is een duur specerij; het zijn de meeldraden van een bijzondere krokus. Mocht je dit niet kunnen vinden, dan kun je ook een halve theelepel kurkuma gebruiken (pas op, spaarzaam gebruiken).

    Het recept voor 12 broodjes is als volgt:

    Ingrediënten voor 12 saffraanbroodjes

    • 75 gram boter
    • 1 ½ dl melk
    • 25 gram verse gist of 10 gram droge gist
    • 1 theelepel suiker
    • ¼ theelepel saffraandraadjes
    • 1 ei
    • ½ theelepel grof zout. Bij fijn zout iets minder gebruiken
    • 400 gram bloem
    • Geklopt ei om voor het bakken de broodjes te bestrijken
    • Voor versiering: rozijnen/krenten

    Zo maak je de saffraan broodjes

    Verwarm de oven voor op 225 graden Celsius. (hete lucht 10% minder)

    1. Smelt de boter in een pan en voeg de melk toe
    2. Doe de warme boter (niet koken) en melk in een kom en roer de gist door dit mengsel. 
    3. Maak de suiker met de saffraandraadjes in een vijzel (of gelijkend) fijn. Roer de 'saffraansuiker' door het melkmengsel samen met de overige ingrediënten. Houd wat meel achter voor later gebruik. 
    4. Meng het deeg goed door elkaar met een lepel.
    5. Dek de schaal af met bijvoorbeeld een deksel, of een stukje plastic. Zet het op een warme plek om een half uur te rijzen. 
    6. Na het half uur haal je het deeg uit de kom en kneedt het goed door op een met bloem bestoven werkvlak. Gebruik eventueel nog wat van het achtergehouden meel. Deel het deeg in 12 stukjes. Rol deze uit tot 12 vingerdikke 'worstjes' die je vormt tot een S. Leg deze broodjes op een met bakpapier beklede bakplaat en laat nog 15 minuten narijzen. 
    7. Bestrijk de broodjes met het losgeklopte ei en druk in de krul van de S een rozijn/krent.
    8. Bak de broodjes 12 minuten in de oven. 

    Laat afkoelen. Besmeer de broodjes met boter of eet ze zoals ze zijn. Heerlijk!!

     

    Bronnen: Wikipedia

    Recept: Karoline’s Køkken (onderdeel van Arla)

     

    Laat een reactie achter

    What are your experiences? Read or write a review here.

    *Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

    * Verplichte velden

    Recente artikelen

    Het laatste nieuws op ons blog

    • Zweedse saffraan broodjes eten bij het lichtjesfeest St. Lucia op 13 december
      11 / Dec / 2019

      gebakken door Hendrika Bolhuis - 11 / Dec / 2019

      Zweedse saffraan broodjes eten bij het lichtjesfeest St. Lucia op 13 december

    • 9 december Pepparkakans dag in Zweden. Heerlijke kruidige koekjes!
      01 / Dec / 2019

      gebakken door Hendrika Bolhuis - 11 / Dec / 2019

      9 december Pepparkakans dag in Zweden. Heerlijke kruidige koekjes!

    • Chillen bóven Denemarken's tweede stad Århus, of beter nog:  Art'hus
      25 / Nov / 2019

      gebakken door Hendrika Bolhuis - 11 / Dec / 2019

      Chillen bóven Denemarken's tweede stad Århus, of beter nog: Art'hus

    • Gløgg, glögg en glögi, warme (alcoholische) drank met kruiden
      20 / Nov / 2019

      gebakken door Hendrika Bolhuis - 11 / Dec / 2019

      Gløgg, glögg en glögi, warme (alcoholische) drank met kruiden

    • 14 november Ostkaka dag in Zweden! Recept Zweedse kaastaart
      11 / Nov / 2019

      gebakken door Hendrika Bolhuis - 11 / Dec / 2019

      14 november Ostkaka dag in Zweden! Recept Zweedse kaastaart

    • 7 november kladdkakans dag - chocolade dag
      05 / Nov / 2019

      gebakken door Hendrika Bolhuis - 11 / Dec / 2019

      7 november kladdkakans dag - chocolade dag

    • Waarom de Curve vorm in Preben Lind's DNA zit.
      19 / Jun / 2019

      gebakken door Hendrika Bolhuis - 11 / Dec / 2019

      Waarom de Curve vorm in Preben Lind's DNA zit.

    •  Zorg goed voor je huis én huid met Klinta geurkaarsen!
      11 / Mar / 2019

      gebakken door Hendrika Bolhuis - 11 / Dec / 2019

      Zorg goed voor je huis én huid met Klinta geurkaarsen!

    • Maak je wollen dekens schoon met sneeuw!
      30 / Jan / 2019

      gebakken door Hendrika Bolhuis - 11 / Dec / 2019

      Maak je wollen dekens schoon met sneeuw!

    • Scandinavian Living Magazine
      22 / Nov / 2018

      gebakken door Hendrika Bolhuis - 11 / Dec / 2019

      Scandinavian Living Magazine

    Inloggen

    Wachtwoord vergeten?

    • Al je orders en retouren op één plek
    • Het bestelproces gaat nog sneller
    • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
    / - Reviews @