Nordic Living Tips

Juist als het vriest zijn je wollen dekens buiten weer zo schoon

Als het vriest zijn je wollen dekens snel fris

De koudste dagen van het jaar zijn perfect om je wollen dekens te reinigen. Doe dat net als Finnen. Als de temperatuur onder 0 zakt en er droge, knisperende sneeuw ligt, nemen Finnen hun vloerkleden, dekens, dekbedden en kussens mee naar buiten. 

Schoonmaken met sneeuw is een traditionele manier van wassen en verfrissen van natuurlijke materialen in Finland. Textiel dat niet met water kan worden gewassen, kan vaak met sneeuw worden schoongemaakt. Alles wat je nodig hebt is droge, knisperende sneeuw. De soort waar je ook van die fijne sneeuwballen mee kan maken.

Je kunt eventueel een borstel of bezem gebruiken, maar wollen wanten werken net zo goed. Leg je deken (zoals van het Finse merk Lapuan Kankurit) op de sneeuw en bedek het helemaal met sneeuw. Laat het zo even een tijdje liggen en haal dan met je wanten, borstel of bezem pluizen en stof eraf. Koude lucht bevriest trouwens ook eventuele vlekken en maakt ze gemakkelijk te verwijderen. Borstel alles goed uit en laat dan je deken goed drogen (tip: vloerkleden liggend laten drogen). Door de vrieskou is je deken zo droog én lekker zacht.

Mocht je in de gelegenheid zijn, sluit dan je schoonmaak in stijl af in de sauna (of hot tub). Zelfs dan komen de reinigende eigenschappen van sneeuw goed van pas. Voor vele Finnen is het een must om na een warme sauna in de sneeuw te rollen. Het zorgt er zeker voor dat je bloed goed stroomt. En het tweede rondje sauna zal nog zaliger aanvoelen. Durf jij het aan?

lapuan-kankurit-sauna-textiel
Back to list