Nordic Living Achtergronden

Waarom de Curve vorm in Preben Lind’s DNA zit

Lind DNA

Over Preben Lind en Lind DNA

Het verhaal over LIND DNA is het verhaal van een ondernemer die toevallig opmerkte dat het boek in zijn hotelkamer in een ander materiaal – gerecycled leer – was gebonden. Nieuwsgierigheid bracht Preben Lind bij een van de weinige fabrikanten wereldwijd die dat specifieke materiaal aanbiedt. Met een exclusieve partnerschapsovereenkomst 6 jaar geleden werd de stap gezet tot wat een uiterst succesvol Deens designbureau zou worden – LIND DNA. Tegenwoordig verkoopt het bedrijf aan 50 landen wereldwijd en het meest iconische product is de Curve placemat. Met dezelfde gebogen vorm als het logo.

Omdat ik zelf de Curve placemat en het zwarte Curve servies de mooiste items uit de collectie vind, heb ik Preben Lind gevraagd naar zijn idee achter Curve:

blog-nordicliving-lind-dna-2

Wat heeft je geïnspireerd om de Curve vorm te creëren?

“De vorm heb ik met de hand getekend als schets voor het logo van het bedrijf. Ik wilde een unieke vorm. Toevallig realiseerde ik me dat de vorm geschikt en zelfs optimaal was voor een placemat en toen ben ik begonnen met het produceren van placemats. Als natuurlijke ontwikkeling hebben we de vorm in een servies productlijn ontwikkeld.

Door de kenmerkende vorm van het Curve servies kun je met Curve het eten volledig opnieuw uitvinden: hoe je het op een bord, een schotel of in een schaal kunt schikken en serveren. Tegelijkertijd laat de collectie je nog meer spelen met de perfecte symmetrie van je tafelstyling. De rondingen van Curve voegen nog een extra dimensie toe”.

Waarom koos je voor zwart voor het Curve servies?

“We hebben ervoor gekozen om het Curve servies te produceren in zwart (en marineblauw), omdat het zeer goed matcht met het unieke, matte oppervlak van het aardewerk. De gehele ‘Curve stoneware’ collectie bestaat uit drie verschillende borden, een schaal en twee kommen. We lanceren we nu de servies collectie ook in gebroken wit. Voor elke smaak een kleur”.

Welke keukenartikelen zijn de bestsellers?

“Onze nummer één bestseller is de Curve placemat in gerecycled leer. Maar als het gaat om accessoires zien we dat onze Curve peper-en-zout set, bestaande uit twee delen – gemaakt van europees eikenhout, met een decoratief deksel er bovenop – het beste worden verkocht. Alle onderdelen van de peper-en-zout set zijn voorzien van een coating van gerecycled leer. Ze kunnen worden gedemonteerd en naar wens weer in elkaar gezet – verbonden door onzichtbare magneten.

Naast andere populaire accessoires hebben we een collectie snijplanken gemaakt van 40 lagen kraftpapier, geperst met hars van bomen. Dit compacte laminaat is een zeer sterk en duurzaam materiaal, hitte-bestendig tot 200° Celsius en vaatwasmachinebestendig.

De collectie heeft een houten uitstraling en is verkrijgbaar in een lichtere en donkerdere kleur (as en walnoot). Door het aantrekkelijke design zijn de planken zeer veelzijdig en kunnen ze ook gebruikt worden als decoratieve serveerplanken voor tapas of snacks”.

Ben je zelf een foody?

“Ik houd van koken, als ik er de tijd voor heb. Ik hou van een mooi gedekte tafel en ik waardeer en geniet van de moeite die andere fijnproevers in een maaltijd hebben gestoken. Uiteraard komt mijn grootste bijdrage voort uit mijn passie voor design, vakmanschap en de kunst van het creëren.

Ik ben in ons bedrijf het ‘ontwikkelingsappartement’ geworden en als een van ons een idee heeft, kan ik de werkplaats binnenstappen en snel een prototype samenstellen dat we kunnen bespreken, uitproberen en aan potentiële klanten kunnen laten zien”. 

Welk Scandinavisch gerecht zou jij op het zwarte servies serveren?

“Ik denk aan het typisch Scandinavische gerecht met gerookte witte heilbotvis. Met plakjes groene komkommer en venkel, prachtig geserveerd met het klassieke Deense roggebrood en een dressing van rode ui, fromage fraîs, dille en dijon mosterd. Het is een van mijn persoonlijke favorieten en het zwarte bord benadrukt de kleuren van het eten”.

Back to list