• Scandinavisch design merken
  • Verzending €4,95 / gratis vanaf €70,- (NL)
  • Al 5 jaar persoonlijk contact en goed advies

    gebakken en geschreven door Hendrika Bolhuis - 01 / Dec / 2019

    9 december Pepparkakans dag in Zweden. Heerlijke kruidige koekjes!

    9 december Pepparkakans dag in Zweden. Heerlijke kruidige koekjes!
    BLOG

    Wat is er lekkerder dan in een huis te zijn waar het heerlijk ruikt naar versgebakken koekjes? En dan helemaal deze kruidige Zweedse pepparkakor: koekjes die vooral in december gemaakt en gegeten worden. Speciaal rond St. Lucia (13 december) en bij de kerstdagen. Een glaasje warme gløgg erbij (zie het alcoholvrije Finse glögi recept) en de kerstsfeer is compleet. De geur alleen al is zó heerlijk. Je kunt natuurlijk bij het blauw/gele woonwarenhuis je pakketje deeg halen, maar is niet het leuker om zelf aan de slag te gaan? Dan heb je kakelverse Pepparkakor uit eigen keuken. En met het onderstaande recept kán het niet mislukken. 

    Recept Zweedse pepparkakor koekjes

    Let op! Dit deeg maak je een dag van tevoren. Laat het een nacht staan en gebruik het de volgende dag om (gezamenlijk) koekjes te bakken en misschien ook te decoreren. 

    Voor ca 100 stuks gebruik je het volgende:

    • 1 ½ dl stroop
    • 250 gram suiker
    • 200 gram boter/margarine
    • 1 ½ dl slagroom (ongeklopt)
    • 1 eetlepel gemberpoeder
    • 1 eetepel kaneelpoeder
    • ½ eetlepel kruidnagelpoeder
    • ½ eetlepel kardemompoeder
    • 1 eetlepel dubbelkoolzure soda (baking soda)
    • 625 gram bloem (en extra)

    De eerste dag:

    1. Gebruik een grote pan. Zet de stroop, suiker en boter in een pan op het vuur. Warm het geheel op totdat alles gesmolten is. Haal van de warmtebron af.  (niet laten koken!)
    2. Voeg de room en de kruiden toe en roer het goed. 
    3. Meng de dubbelkoolzure soda met een paar scheppen bloem en roer dat door de gesmolten massa. Voeg daarna de rest van de bloem toe. Roer goed tot een homogene massa. Is het nog te vloeibaar voeg dan eventueel nog een eetlepel bloem toe. Laat afkoelen en laat staan tot de volgende dag. 

    De tweede dag:

    Verwarm de oven voor op 200 graden (gewone oven, hete lucht 180 graden)

    1. Neem een stuk deeg uit de pan, kneed het even door en rol het op een met bloem bestoven werkvlak uit (gebruik niet te veel bloem).
    2. Steek er met vormpjes naar keuze leuke koekjes uit en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak ongeveer 5 minuten. Let op dat wat in de oven gaat ongeveer even groot van vorm is. Anders is het ene verbrand en het andere nog niet gaar. 
    3. Laat afkoelen op de plaat voordat je ze op een rooster legt. 

    Samen gezellig pepparkakor koekjes gebakken? Versier ze naar wens

    Je kunt de koekjes eventueel versieren met glazuur. Dat maak je zo: 

    Gebruik poedersuiker en water of citroensap.

    1. Doe een paar eetlepels poedersuiker in een kommetje. Voeg beetje bij beetje wat druppels citroensap of water bij de poedersuiker. Roer stevig en voeg pas nieuw vocht toe als het eerder toegevoegde vocht volledig is opgenomen. Ga door totdat je een mooi dik, glanzend glazuur hebt.
    2. Is het glazuur te dun geworden? Voeg dan wat extra poedersuiker toe totdat het weer dik genoeg is.
    3. Gebruik een klein spuitzakje en je fantasie om de koekjes te versieren. Je kunt ook kant en klare (gekleurde) glazuur kopen. Decoreer met gekleurde strooisels als je dat wilt. 

    Laat een reactie achter

    What are your experiences? Read or write a review here.

    *Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

    * Verplichte velden

    Recente artikelen

    Het laatste nieuws op ons blog

    • 9 december Pepparkakans dag in Zweden. Heerlijke kruidige koekjes!
      01 / Dec / 2019

      gebakken en geschreven door Hendrika Bolhuis - 01 / Dec / 2019

      9 december Pepparkakans dag in Zweden. Heerlijke kruidige koekjes!

    • Chillen bóven Denemarken's tweede stad Århus, of beter nog:  Art'hus
      25 / Nov / 2019

      gebakken en geschreven door Hendrika Bolhuis - 01 / Dec / 2019

      Chillen bóven Denemarken's tweede stad Århus, of beter nog: Art'hus

    • Gløgg, glögg en glögi, warme (alcoholische) drank met kruiden
      20 / Nov / 2019

      gebakken en geschreven door Hendrika Bolhuis - 01 / Dec / 2019

      Gløgg, glögg en glögi, warme (alcoholische) drank met kruiden

    • 14 november Ostkaka dag in Zweden! Recept Zweedse kaastaart
      11 / Nov / 2019

      gebakken en geschreven door Hendrika Bolhuis - 01 / Dec / 2019

      14 november Ostkaka dag in Zweden! Recept Zweedse kaastaart

    • 7 november kladdkakans dag - chocolade dag
      05 / Nov / 2019

      gebakken en geschreven door Hendrika Bolhuis - 01 / Dec / 2019

      7 november kladdkakans dag - chocolade dag

    • Waarom de Curve vorm in Preben Lind's DNA zit.
      19 / Jun / 2019

      gebakken en geschreven door Hendrika Bolhuis - 01 / Dec / 2019

      Waarom de Curve vorm in Preben Lind's DNA zit.

    •  Zorg goed voor je huis én huid met Klinta geurkaarsen!
      11 / Mar / 2019

      gebakken en geschreven door Hendrika Bolhuis - 01 / Dec / 2019

      Zorg goed voor je huis én huid met Klinta geurkaarsen!

    • Maak je wollen dekens schoon met sneeuw!
      30 / Jan / 2019

      gebakken en geschreven door Hendrika Bolhuis - 01 / Dec / 2019

      Maak je wollen dekens schoon met sneeuw!

    • Scandinavian Living Magazine
      22 / Nov / 2018

      gebakken en geschreven door Hendrika Bolhuis - 01 / Dec / 2019

      Scandinavian Living Magazine

    • Botanische trend past heel goed bij Scandinavisch wonen
      25 / Apr / 2018

      gebakken en geschreven door Hendrika Bolhuis - 01 / Dec / 2019

      Botanische trend past heel goed bij Scandinavisch wonen

    Inloggen

    Wachtwoord vergeten?

    • Al je orders en retouren op één plek
    • Het bestelproces gaat nog sneller
    • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
    / - Reviews @